The Founding Story | Founders Floor & Jikke

Stories
By Floor & Jikke

Vandaag bezoeken we het Format LAB en spreken we founders Floor (32) en Jikke (30), die ons alles vertellen over het ontstaan van Format, hun liefde voor interieur en hun dromen voor de toekomst. Wat ooit begon als een onemanshow is inmiddels uitgegroeid tot een volledig in-house interior design studio bestaande uit een gemotiveerd team.

FIRST THINGS FIRST

Floor en Jikke wonen samen in Loenen aan de Vecht. Want naast dat deze twee jonge ondernemers samen een succesvolle, snel groeiende interieur design studio runnen, zijn ze ook partners. Jikke heeft een achtergrond in marketing en heeft gewerkt voor zowel merken als bij marketing bureaus. “Ondernemen is altijd mijn passie geweest. Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Ik wist altijd al dat het in mij zat, maar ik wist nooit in welke vorm. Daarom ben ik destijds marketing gaan studeren. Ik heb altijd een liefde gehad voor mooie dingen, variërend van mode en interieur tot aan kunst. Sinds ik Floor leerde kennen is mijn liefde voor interieur steeds groter gaan groeien.”

"Toen ik begon had ik geen enkele euro op de bank. Door diverse timmerklussen heb ik mijn gereedschap bij elkaar kunnen sparen." - Floor

Floor komt ook uit een ondernemersgezin en wist al vanaf jonge leeftijd dat hij meubelmaker wilde worden. “Ik heb altijd een enorme passie gehad voor interieur, dus de keuze voor de meubelvakschool was snel gemaakt. Ik wilde iets met mijn handen doen. Dingen maken en creëren. Na verschillende stages te hebben afgerond en jarenlang voor een exclusief interieurbouw bedrijf te hebben gewerkt, dacht ik: dit kan beter en ben ik voor mezelf begonnen. Toen ik begon had ik geen enkele euro op de bank. Door diverse timmerklussen heb ik mijn gereedschap bij elkaar kunnen sparen. Zo kon ik vervolgens mijn eerste werkplaats huren in een grote tochtige hal, waar de gevoelstemperatuur in de winter al gauw daalde naar min tien graden.”

Jikke Floor

TEAMWORK

Als snel kwam Floor erachter dat hij dit niet alleen wilde doen. Floor: “Ik ben heel goed in wat ik doe. Dat is het ontwerpen, technisch uitdenken en bouwen van interieurs. Anderzijds merk ik dat het lastig is om 100 procent te focussen op het creatieve aspect en tegelijkertijd een onderneming te runnen.” Jikke haakt hierop in: “Er komen bij het ondernemerschap ook andere zaken kijken zoals de communicatie met klanten en leverancier, bedrijfsorganisatie, personeel, marketing en veel meer. We hebben dezelfde normen, waarden en werkethiek, maar individueel hebben we heel uiteenlopende kwaliteiten. Ondanks dat dat ons een heel goed team maakt, heb ik de boot om samen te ondernemen toch een tijdje afgehouden. Het is behoorlijk intens om alles samen te doen. Het is een commitment die je aangaat.” Floor: “Het is leuk als het goed gaat, want dan kun je samen je successen vieren. Maar als het slecht gaat, dan baal je er ook samen van.”

"We hebben de toekomst van Format heel goed voor ogen. Boven alles willen we Format organisch en stabiel door laten groeien, waardoor we geen kwaliteit verliezen. Een internationaal uitstapje zou tof en uitdagend zijn, daar zijn we zeker aan toe."

Jikke

Founder

EEN SPRONG IN HET DIEPE

Jikke: “Als marketeer bekeek ik jarenlang de interieurbranche vanaf de zijlijn en dacht ik: dit kan toch veel beter en hipper. We zijn in eerste instantie begonnen met een Instagram-account waarop we foto’s plaatsten van ons eigen huis om te kijken wat de reacties waren. Dit hebben we zo’n twee jaar gedaan terwijl Floor zijn eigen zaak had en ik fulltime werkte voor een werkgever. In deze periode namen we ook klussen aan om het proces en de onderlinge samenwerking te testen. Toen Covid kwam konden we het niet meer combineren. Floor heeft destijds zijn zaak opgezegd en ik mijn baan, en zo zijn we Format begonnen.” Floor: “We wisten nog niet hoe Covid uit zou pakken voor ons, maar we zijn ervoor gegaan en gelukkig viel het goed uit.”

FF2104 Format Showroom 114 Screen 1600px

KENMERKENDE STIJL

Floor: “Mensen die binnenkomen via onze website of Instagram-pagina vallen vaak gelijk voor onze stijl. Het is tot nu toe nog niet voorgekomen dat een klant bij ons komt die niet met ons matcht.” Jikke: “Onze stijl kan het beste omschreven worden als solide, soft minimal en verfijnd. Het leveren van kwaliteit en functionele interieuroplossingen staat bij ons aan de basis en is een vast gegeven."

FF2202 Format Showroom 027 Screen 1600px

HET MEEST TROTS OP

Jikke: “Ik ben het meest trots op hoe we het als team doen. Hoe we allemaal onze eigen taken hebben en daar onze verantwoordelijkheid in nemen. Hierdoor ontstaat er een nóg beter eindresultaat.” Floor: “Er zijn heel veel ‘standaard’ bouwbedrijven en vaak verloopt de communicatie daar behoorlijk slecht. Mensen komen bij ons binnen en het loopt vanaf het begin soepel. We gaan steeds met elkaar een nieuw traject in van een paar maanden. Alles wordt afgerond zoals het hoort en dat gaat tot nu toe heel erg goed. Iedere keer gaan we een korte relatie aan met onze klanten, we zien het echt als een soort vriendschap. Het is mooi om te zien dat klanten dit ook zo ervaren.”

En als we kijken naar de toekomst. Hoe ziet die eruit en wat zijn jullie plannen?

Jikke: ”Als wij op vakantie gaan dan gaat het de hele autorit over de toekomst. We hebben heel goed voor ogen wat we willen. Boven alles willen we Format organisch en stabiel door laten groeien, waardoor we geen kwaliteit verliezen. Een internationaal uitstapje zou tof en uitdagend zijn, daar zijn we zeker aan toe. Als Format op deze manier door kan groeien, dan kunnen Floor en ik een vijf- of tienjarenplan opzetten. Dan zouden we ons meer willen richten op het ‘flippen’ van huizen. Een huis kopen, volledig leeg halen, helemaal in Format-stijl inrichten en doorverkopen. Dat is echt de ultieme droom.”